2011. december 4., vasárnap

Lectori salutem !

Üdvözlet a kedves (újság)olvasónak, aki nemsokára visszanézhet a múltba, kifakult, elsárgult újságok lapjaira, zűrzavaros vagy boldog idők meghökkentő, megrázó, elgondolkodtató híreire.

Borsányi György professzor idézett megállapítását sajnos kevesen ismerik, pedig mindmáig helytálló. Ez az idézet az Októbertől márciusig c. könyvében szerepel, amely szintén zűrzavaros időről, 1918-19-ről szól, amikor ugyancsak nem szűkölködtünk megrázó eseményekben, hírekben. Közös sorsa minden történésznek, hogy nem végezhet teljes munkát - a múlt végtelen számú eseményeiből bármit is kiemelni mindig is szubjektív : ami egyikünk számára meglepő, megrázó, az a másik számára akár unalmas is lehet.

Ezt a blogot az Osztrák Nemzeti Könyvtár zseniális oldala, az Anno ihlette, amely a XVIII. század ősújságjaitól kezdve szinte a legutóbbi időkig tartalmaz digitalizált kiadványokat. Reméljük, nemsoká az Országos Széchenyi Könyvtár is belefog valami hasonlóba.

Most saját magángyűjteményem egyes lapjait osztom meg a történelemszeretőkkel, és a fő szándékom forrásul szolgálni, tehát az adott cikk, lap, hír, esemény(sorozat) iránt érdeklődőknek támpontul szolgálni későbbi kutakodásaikhoz.

Mivel lesznek mindmáig ható, érzékeny témák, nem minden egyes bejegyzéshez lesz engedélyezett a megjegyzés. A magyar kommentálási kultúrát ismerve sajnos ez elengedhetetlen, ha a blog áttekinthetőségét, és forrásként való használatát meg szeretnénk őrizni.

Tehát : Lectori Salutem !

Nincsenek megjegyzések: